Unenmuotoilun perussäännöt

Garfieldiä mukaillen: Garfield, Patricia: (1983/1999) Luovaan unennäköön, Tammi 1983, Unio Mystica 1999. Alkuperäinen teos Creative Dreaming, 1974, suom. Maria Ahlstedt.

Unissa näkyy varsin usein seuraavanlaisia teemoja, joita kannattaa yrittää muokata:

  • Älä pakene vaaraa, vaan kohtaa ja voita se.

  • Muuta epämiellyttävä kokemus miellyttäväksi.

  • Kun kohtaat unirakastetun, anna läheisyyden lisääntyä ja päättyä tyydyttävään rakasteluun.

Vaikkei näitä sääntöjä usein voikaan suoraan soveltaa itse unessa, voimme valveilla antaa unelle hienovaraisia vihjeitä siitä, mihin suuntaan tapahtumia olisi hyvä johdatella.

Kun olemme nähneet jonkin näistä tyyppiunista, palautamme sen mieleen seuraavana aamuna tai viimeistään illalla. Pyrimme sitten valveilla antamaan unelle vihjeemme eli etsimme edellä oleviin ohjeisiin sopivat mielikuvat ja muutamme niiden mukaisesti unta sen omilla ehdoilla ja omalla unenomaisella kielellä, jossa ei tarvitse piitata valve-elämän säännöistäkään. Unen sääntöjen mukaan univihollinen on luvallista myös tappaa. Voi myös kutsua paikalle uniystävän, joka auttaa voittamaan vihollisen.

Itse unet kuitenkin muuntuvat näitä sääntöjä myötäämään vasta, kun ihminen kokonaisuudessaan, tiedostamatonta tajuntaansa myöten on siihen valmis. Säännöt muuttuvat kenties ymmärrttävämmiksi, jos ajattelemme, että kaikki minkä unessa kohtaamme on osa meistä itsestämme. Ohjeita seuraamalla vain autamme unta liittämään ne saumattomaksi osaksi entistä kokonaisempaa minuuttamme.
©2023 tuulikki saaristo - Putteri (MMD Networks Oy)